Żywność ekologiczna
Zdrowa żywność czy ekologiczna żywność?
Potocznie określenie „żywność ekologiczna” często bywa używane zamiennie z określeniem „zdrowa żywność”. Jednakże podczas gdy pierwsze z pojęć określa żywność certyfikowaną, drugie jest w zasadzie tylko nazwą stworzoną dla celów marketingowych i nie narzucającą żadnych określonych standartów.
Żywność ekologiczna, to określenie żywności produkowanej metodami rolnictwa ekologicznego z dbałością o wyeliminowanie używania nawozów sztucznych i pestycydów.
Ekologiczne metody produkcji żywności mają zapewniać ochronę zdrowia społeczeństwa i środowiska i stanowić system zrównoważony pod względem:
ekologicznym – nie obciąża środowiska w stopniu większym niż naturalne ekosystemy;
ekonomicznym – jest w dużym stopniu niezależny od nakładów zewnętrznych;
społecznym – umożliwia zachowanie oraz rozwój wsi i rolnictwa.
Producenci żywności ekologicznej mają obowiązek oznaczenia swoich produktów certyfikatami. W Polsce stosowane są certyfikaty Agrobiotest, Bioeksperta, Biocert, Ekogwarancja PTRE, Cobico, PCBC i PNG (stan na rok 2006).
W Unii Europejskiej produkcja takiej żywności jest regulowana rozporządzeniem, czyli aktem prawnym najwyższej rangi (Rozporządzenie Rady EWG nr 2092/91, z dnia 1.01.93 r., w sprawie rolnictwa ekologicznego oraz znakowania jego produktów i środków spożywczych, obowiązujące w państwach członkowskich UE). Od maja 2004 rozporządzenie to obowiązuje również w Polsce.
Polski rynek żywności ekologicznej jest obecnie szacowany na ok. 50 milionów EURO. Żywność certyfikowaną kupuje już ok. 7% polskich konsumentów – głównie w specjalistycznych sklepach oraz bezpośrednio u rolników. Powierzchnia polskich upraw ekologicznych rośnie dynamicznie, jednakże jej udział w całkowitej powierzchni rolnej jest wciąż niski – ok. 1%.
Za i więcej: www.zdrowa-zywnosc.net.pl
Ekologiczna żywność:
– czym jest ekologiczna żywność,
– spółdzielnie spożywcze,
– rolnictwo wspierane przez społeczność (Community Supported Agriculture),
– dlaczego lokalna żywność,
– miasto dostarcza ekologiczną żywność do szkół, szpitali i przedszkoli,
– przyszkolne ogrody,
– ogrody działkowe i społecznościowe (jak to działa).