„Zróżnicowane” rolnictwo to takie, które łączy w sobie trzy główne cele: ochronę środowiska, rentowność oraz równość społeczno-ekonomiczną.
W zrównoważonym rolnictwie zakłada się, że rolnicy, zwłaszcza drobni producenci i ich rodziny, mają dostęp do i mogą być właścicielami potrzebnych im zasobów produkcyjnych, takich jak ziemia, woda, lasy, pastwiska i nasiona oraz że mogą ich używać w celu wyżywienia się, wzrostu i rozwoju, stosując metody i technologie odpowiednie pod względem ekonomicznym, społecznym i ekologicznym.
Ten rodzaj podejścia wspiera społeczność rolniczą w zwiększaniu ich zysków i kontroli nad systemami produkcji, włącznie z przetwórstwem i marketingiem produktów rolnych.
Zrównoważone rolnictwo dotyczy zdolności gospodarstwa do produkcji żywności, nie niszcząc ziemi, ekosystemu i „kapitału ludzkiego” oraz do zmniejszania (lub eliminowania)ichzależności od czynników zewnętrznych np. nawozów, czy pestycydów chemicznych.
Zobacz więcej na prezentacji zamieszczonej na stronie www.foodwewant.org