Lokalna żywność

Aby rozwiązać społeczne, ekologiczne i gospodarcze problemy, które dotykają dziś społeczności na całej planecie, dobrym pomysłem na to, by zacząć jest odbudowa lokalnych gospodarek żywnościowych. Żywność jest czymś czego potrzebujemy wszyscy, wszędzie, każdego dnia, i dlatego nawet małe zmiany w sposobie jej produkcji i sprzedaży mogą przynieść ogromne korzyści.

„Lokalna żywność” pokazuje jak zmiana w stronę lokalności chroniłaby i odbudowała różnorodność w rolnictwie. Zmiana ta dałaby rolnikom większy udział w zyskach ze sprzedaży żywności i zapewniła konsumentom zdrowszą i świeższą żywność, w lepszej cenie. Ograniczyłaby transport, emisję gazów cieplarnianych i potrzebę korzystania z toksycznych substancji chemicznych w rolnictwie. Zmniejszyłaby potrzebę przechowywania, pakowania, mrożenia i stosowania sztucznych dodatków. Pomogłaby ożywić wiejskie gospodarki i wiejskie społeczności, zarówno w świecie uprzemysłowionym, jak i w państwach rozwijających się.

Lokalna żywność daje korzyści rolnikom i konsumentom, mieszkańcom miast i wsi, gospodarce i środowisku. Lokalna żywność pozwala za jednym zamachem rozwiązać szereg problemów – nie możemy sobie pozwolić na to, aby ją zignorować.

Lokalna-zywnosc-page-001