Rolnictwo Wspierane przez Społeczność (Community Supported Agriculture)

Rolnictwo Wspierane przez Społeczność (RWS) to model wspólpracy między konsumentami a producentami żywności, który tworzy dogodne warunki rozwoju dla drobnych gospodarstw rolnych. Relacja między obu grupami oparta jest na kontaktach osobistych, zaufaniu, szacunku i obustronnej opiece. W RWS-ie konsumenci płacą rolnikom z góry, na początku sezonu, ustalona na podstawie wspólnie opracowanego budżetu kwotę. Dzieki takiemu rozwiązaniu rolnik zna swój roczny przychód i niezaleznie od urodzaju czy wahań cen rynkowych z powodzeniem prowadzi gospodarstwo. Płatności dokonywane wczesną wiosną dają gospodarstwu środki niezbędne do zakupu nasion i drobnego sprzętu, co pozwala uniknąć pożyczek, a tym samym kredytów i zależności od kaprysów systemu bankowego. W zamian za to konsumenci mają dostęp do świeżej żywności po przystepnej cenie, która jest dostarczana w ich okolicy.

Dodatkową zaletą RWSu jest oszczędność czasu rolników. Wielu z nich, szczególnie jeśli produkują ekologicznie, sprzedaje swe produkty na targach. Dostarczając wszystkie produkty tylko raz w tygodniu nie muszą tracić czasu na targowisku, szukać nowych odbiorców ani spędzać czasu na reklamowaniu swoich warzyw.

Dbałość o rolników, która stanowi sedno modelu RWS nie jest przypadkowa. W latach 2002-2010 liczba gospodarstw rolnych w Polsce spadła o 400 tysięcy, z 1,95 do 1,56 miliona, a ich średni obszar wzrósł z 7,4 ha do 8,6 ha. RWS ma pomóc odwrócić trend zaniku drobnych gospodarstw rolnych i zastępowania ich przemysłową produkcją żywności[1]. Tym samym służy on zachowaniu kulturowej i biologicznej różnorodności polskiej prowincji. Firmy inwestujące w wielkie gospodarstwa rolne zwykle traktują ziemię jako zasób, który w jak najkrótszym czasie ma przynieść możliwie szybki dochód. Długoterminowy wpływ tego typu produkcji na jakość gleby, wód i różnorodność biologiczną nie jest przy tym brany pod uwagę. Inwestorzy, managerzy, ani ich dzieci nie będą przecież w przyszłości uzależnieni od urodzaju gleby, na której w danym momencie zarabiają, ani też od jakości miejscowego środowiska naturalnego. Jeśli skutki ich nieostrożnych działań okażą się poważne, po zniszczeniu zasobów naturalnych w jednym miejscu kapitał przeniesie się w inną okolicę lub do innego sektora[2].

Za i więcej na stronie RWS Świerże Panki